проект Моята националност е човек - ОУ" Христо Смирненски"

Отиване към съдържанието

Главно меню:

 
 
 
        Международен проект по Erasmus "Моята националност е човек" заключителен етап
Ден на Отворените врати на проект „Моята националност е ЧОВЕК“ се проведе в хасковското ОУ “Христо Смирненски“. На официална церемония директорът г-н Венко Точевски“ връчи сертификати на 34 ученици, участвали в обучителните дейности по проекта. Школото спечели финансиране през 2015 година, като се класира на 4-то място в страната. Участват екипи от Италия, Гърция, Латвия и Румъния. Проектът е разработен от г-жа Рада Матанова, която е и координатор. Първата работна среща се състоя през ноември 2015 година в Хасково. Положени бяха основите на разнообразно и ползотворно сътрудничество. Във всяко партньорско училище бе създаден клуб „Моята националност е човек“, в който участват учители и ученици. Дейностите по проекта обхващат различни образователни теми: общуване, религия, спорт, музика, литература, екология. От най-ранна възраст децата трябва да бъдат възпитавани в толерантност, особено днес, когато живеем в един материален и нехуманен свят. Вниманието на обществото трябва да бъде приоритетно насочено към ценностната система на подрастващите. Без значение къде живеем, какъв е нашият социален статус, раса, религия,всички ние сме човешки същества с равни права. Международният екип от учители и деца съвместно създаде „Харта за ПРАВАТА и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на учениците“. Десетки забавни дейности се проведоха във всички партньорски училища в продължение на две години. Бяха създадени електронни книжки, видеофилми, фотоизложба “Smiles without borders”, интеркултурен календар и др. Във всяка държава бе издадена и разпространена международна книжка с детски разкази по истински истории “Share your GOOD story”/„Сподели твоята добра история“/. Втората работна среща се проведе в Торе дел Греко, Италия, в която участваха Виктория, Ачелия и Дуйгу от 6-ти клас. Шест деца участваха в обучителни дейности на тема „Безопасен интернет“ в Трикала, Гърция. Две деца бяха на международен обмен в Латвия, а в Румъния пътуваха трима ученици от 5-ти клас. Последната Транснационална среща по проекта се състоя отново в България, с партньорството на Adventure Team, Асеновград. Повече от 50 деца и учители от пет държави участваха в забавни състезателни игри Respect Cup, Eco Fashion Show, изработваха български сувенири, танцуваха и се забавляваха заедно. Кулминацията бе гостуването в Националното училище по Фолклор в Широка Лъка. Гостите се насладиха на магията на българските гласове, красивите български носии и танци. Проектът „Моята Националност е ЧОВЕК“ бе награден със статуетка и сертификат за качество от Центъра за Развитие на човешките ресурси и Министерство на Образованието. Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност„Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти само между училища - КА219 Проект: “My Nationality is HUMAN” № 2015-BG01-KA219-014174_1 Одобрено финансиране: 127 650 евро срок: три години 2015-2017 Партньори по проекта: България, Гърция, Италия, Латвия, Румъния. ОУ “Христо Смирненски“, Хасково, България
 
 
 
 
 
 
 
Разговор с координатора на проекта г-жа Матанова                                         

Как се роди идеята за проекта „Моята националност е човек“?         
Идеята на проекта не е нова за мен. Тя e продължение на друг европейски проект, по който работихме  в продължение на две години, от 2011 до 2013 г. и се нарича „Аз знам какво означава насилие и имам решение“. В основата и на двата проекта е идеята за толерантността и хуманността. Днес, когато живеем в един материален и високотехнологичен свят, често забравяме едно истински важно нещо-да бъдем хора.
Каква е целта?
От най-ранна възраст децата трябва да се възпитават в толерантност, да възприемат различните. Няма дете родено расист или дете, което да мрази. Няма значение къде живеем, каква е нашата националност, религия, цвят на кожата, пол, възраст, социален статус. Всички сме хора с равни права, заслужаваме достойно отношение и уважение. И по същия начин, разбира се, трябва да се отнасяме и ние към останалите.
Друга цел на проекта е опознаване на различни европейски култури, работейки съвместно с деца от Латвия, Италия, Румъния и Гърция.
И не на последно място е развитието на уменията за говорене на английски език.
Кои са участниците от нашето училище и по какви критерии избирате ученици и учители?
В дейностите по проекта могат да участват всички ученици, които желаят. Винаги всички са добре дошли!
Част от дейностите по проекта са свързани с пътувания до партньорските държави. Разбирам, че ви интересува как се избират децата, които ще пътуват. Има важни критерии, които спазваме. Ето някои от тях:
1/ Активно участие в дейностите по проекта.
2/ Отлично поведение. Този критерий е много важен, защото пътувайки в чужбина, учениците  представят не само себе си, но и България. Това е голяма отговорност.
3/ Отлични резултати по английски език.
По отношение на учителите има създаден екип, в който участват г-жа Тилева, г-жа Бакалова, г-жа Митрева, г-жа Арнаудова и аз. Ще работим заедно, защото имаме съвместен, много успешен опит от предишни проекти.
Как родителите участват в този проект?
Родителите ще бъдат поканени да участват в някои дейности:
музикален фестивал „Пеещи семейства“, спортни състезания, създаване на интеркултурен календар, запознаване с различните религии. Някои ще имат възможност да посрещнат у дома дете от друга държава. Така се създават приятелства за цял живот.
Какви дейности ще реализирате в хода на проекта?
Проектът е в самото начало. До сега сме създали сайт на проекта, провели сме състезание за лого. Победители са Лозко Пилев от 4-ти В клас и Надежда от 4-ти А клас. Проведохме анкета с 6-ти и 7-ми клас на тема „Спазват ли се човешките права в нашето училище?“
В продължение на една седмица от 23 до 27 ноември в нашето училище гостуваха учители от партньорските държави. След две години ще бъдем домакини на още една транснационална среща.
Предстоят разнообразни дейности, свързани с религия, музика, спорт, екология, литература, изкуство, хранене.
Какво предстои по проекта?
През месец януари ще започне дейност център „Моята националност е ЧОВЕК“. Ще участват представители на всички класове.
Какви са очакванията за развитието на проекта?
„Моята националност е ЧОВЕК“ ще излезе извън рамките на нашето училище. Предстоят съвместни дейности с ученици от други хасковски училища и градове в страната, а също и в чужбина. 
 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню