Начало - копиране - ОУ" Христо Смирненски"

Отиване към съдържанието

Главно меню:

Начало - копиране

Новини
         Днес, на  15.06.2017 г   в присъствието на ученици, учители,  училищното настоятелство и родители казахме сбогом на нашите седмокласници на официална церемония, проведена в голямата зала на Младежки център.
       С прекрасно тържество и вълнуващи думи бе докоснато сърцето на всеки присъстващ в залата. Учителите, съпричастни към обучението на учениците от випуска, бяха лично поздравени и получихацветя. След словото на г-н Точевски и приветствие от родителите започна връчването  на удостоверенията за завършено основно образование. Първи получиха поздрав, удостоверенията си и грамоти, изявените ученици - Аделина Топалова със златен медал от олимпиадата по История и цивилизация, Златина Тодева - участник в Националната олимпиада по Български език и литиратура и Ради Христов - участник в Националното състезание по Английски език ,  Ива Перестерова - най високи резултати от НВО, Максим Янков - участник в състезанието по Английски език, отличниците на випуска - 51% от всички ученици. Последва раздаване на удостоверенията  по класове. 
        С гордост и скрита тъга изпратихме един страхотен  випуск 2017 - 103 ученика от четири паралелки, с общ успех  5.30, с 21  пълни отличника, повече от половината с успех над 5.50, с успех от Националното външно оценяване по Български език и литература и Математика два пъти над средния успех за областта, с петима ученика с над 90 т от 100 възможни, от шестимата за цялата област по Български език и литература.
Гордеем се с Вас, мили ученици!
На добър час!

 
 
 
 
         Днес, на  13.06.2017 г  се проведе финалнота събитие по проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование" - форум "Моето бъдеще". Участваха пилотните паралелки от  5, 6 и 7 клас. Проведени бяха няколко забавни игри. Учениците получиха сертификати за участие в проекта. Те бяха поздравени от г-н Точевски, г-жа Станчева- старши експерт по професионално образование и обучени в РУО и координатор на метния екип на проектаг-жа Христова- ръководител на центъра за кариерно развитие.
На добър час!

 
 
 
 
 
 
 
        Международен проект по Erasmus "Моята националност е човек" заключителен етап
Ден на Отворените врати на проект „Моята националност е ЧОВЕК“ се проведе в хасковското ОУ “Христо Смирненски“. На официална церемония директорът г-н Венко Точевски“ връчи сертификати на 34 ученици, участвали в обучителните дейности по проекта. Школото спечели финансиране през 2015 година, като се класира на 4-то място в страната. Участват екипи от Италия, Гърция, Латвия и Румъния. Проектът е разработен от г-жа Рада Матанова, която е и координатор. Първата работна среща се състоя през ноември 2015 година в Хасково. Положени бяха основите на разнообразно и ползотворно сътрудничество. Във всяко партньорско училище бе създаден клуб „Моята националност е човек“, в който участват учители и ученици. Дейностите по проекта обхващат различни образователни теми: общуване, религия, спорт, музика, литература, екология. От най-ранна възраст децата трябва да бъдат възпитавани в толерантност, особено днес, когато живеем в един материален и нехуманен свят. Вниманието на обществото трябва да бъде приоритетно насочено към ценностната система на подрастващите. Без значение къде живеем, какъв е нашият социален статус, раса, религия,всички ние сме човешки същества с равни права. Международният екип от учители и деца съвместно създаде „Харта за ПРАВАТА и ЗАДЪЛЖЕНИЯТА на учениците“. Десетки забавни дейности се проведоха във всички партньорски училища в продължение на две години. Бяха създадени електронни книжки, видеофилми, фотоизложба “Smiles without borders”, интеркултурен календар и др. Във всяка държава бе издадена и разпространена международна книжка с детски разкази по истински истории “Share your GOOD story”/„Сподели твоята добра история“/. Втората работна среща се проведе в Торе дел Греко, Италия, в която участваха Виктория, Ачелия и Дуйгу от 6-ти клас. Шест деца участваха в обучителни дейности на тема „Безопасен интернет“ в Трикала, Гърция. Две деца бяха на международен обмен в Латвия, а в Румъния пътуваха трима ученици от 5-ти клас. Последната Транснационална среща по проекта се състоя отново в България, с партньорството на Adventure Team, Асеновград. Повече от 50 деца и учители от пет държави участваха в забавни състезателни игри Respect Cup, Eco Fashion Show, изработваха български сувенири, танцуваха и се забавляваха заедно. Кулминацията бе гостуването в Националното училище по Фолклор в Широка Лъка. Гостите се насладиха на магията на българските гласове, красивите български носии и танци. Проектът „Моята Националност е ЧОВЕК“ бе награден със статуетка и сертификат за качество от Центъра за Развитие на човешките ресурси и Министерство на Образованието. Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики” – дейност„Стратегически партньорства“, сектор "Училищно образование", проекти само между училища - КА219 Проект: “My Nationality is HUMAN” № 2015-BG01-KA219-014174_1 Одобрено финансиране: 127 650 евро срок: три години 2015-2017 Партньори по проекта: България, Гърция, Италия, Латвия, Румъния. ОУ “Христо Смирненски“, Хасково, България
 
 
 
 
 
 
 
         Днес, се проведе тържество по случай 24.05.2017 г  в двора на училището в присъствието на ученици, учители, гости от община Хасково, училищното настоятелство и родители. След организираното тържество бяха наградени с грамоти:
- спортистите от начален етап, класирани на първите три места в проведените турнири
- учениците, заели престижни места на националните олимпиади по Български език и литература, История и цивилизация, Математика и Английски език.
За ученик на годината, за втори път бе обявена Аделина Топалова, а за учител на годината г-жа Красимира Петкова.
Грамоти получиха и учителите Г-жа Валя Йорданова, г-жа Мария Дойчева, г-жа Атанаска Трифонова и г-жа София Бакалова. С грамота за дългогодишна творческа дейност бе наградена и г-жа Евгения Вълчева.
 
 
 
 
 
 
         Днес, 16.05.2017 г артистите от театрален клуб "Арлекино" събраха ученици, учители и родители на поредното си представление. Те представиха мюзикъла "Трите пеперудки". Под звуците на музиката децата танцуваха и разказваха  за приключението на трите  палави пеперудки. Спектакълът приключи с аплодисментите на очарованата публика и поздрав от г-н Точевски, директор  на ОУ"Христо Смирненски" към прекрасните малки артисти.
 
 
 
 
 
 
24.04.2017      Нашата заслужена гордост                                         
         В до сега проведените национални кръгове на олимпиадите по История и цивилизация  и Български език и литература, учениците  от ОУ"Христо Смирненски" показаха отлични резултати. 
        За първи път от доста години в гр. Хасково има лауреат на олимпида. На националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, който се проведе  в гр. Сливен, Аделина Радинова Топалова 7 б се класира на първо място от 50 участника - 7 клас- от цялата страна. Олимпиадата се провежда в два кръга - първи с 20 въпроса от отворен тип, където събира максималния брой точки - 100 и втори  - отговаряне на въпроси задавани от националната комисия, където също печели най-много точки. Този успех й отрежда заслуженото първо място. Поздрави и за учителката по История и цивилизация, г-жа Красимира Петкова. 
         На националния кръг на олимпиадата по Български език и литература, проведена в гр. Стара Загора,  достойно се представи Златина Георгиева Ганчева - 7 б клас. Само 5 т я делят от максималния брой 90 т. показани на олимпиадата. Поздрави за учителката по Български език и литература г-жа Мария Дойчева. 
         Награда за техническа сложност получи Юсеин Мустафа - 5 б и награда за оригинална идея получи Велизар Данев -7 в на финалния кръг на Националното състезание по Информационни технологии ИТ "Знайко", проведено съответно в  Пампорово и в Рибарица . Отлично се представиха и останалите участници Радослав Недев, Гено Стойчев - 6 б, Ясмин Боянова и Елена Томова - 6 а и Мелек Кямил 6 д клас с ръководители г-жа Делчева и г-жа Денева.
Гордеем се с Вас!

 
 
 
06.04.2017                               Ние вече можем и знаем                                          
   Първокласниците от ОУ"Христо Смирненски" показаха пред своите родители, че вече могат и знаят да смятат и четат, да пеят и танцуват. На тържество в големия физкултурен салон те представиха много вълнуваща програма, съчетаваща задачи, игри и забавления. Пред бурните аплодисменти на своите родители те построиха математически къщички, редиха букви от пръчици, съставяха думи, пяха и танцуваха. На края директорът на училището г-н Точевски ги поздрави и подари на всеки клас по две топки. 
 
 
 
 
02.04.2017     Инициатива "Деца четат на деца"                                                                      

Учениците от 2 клас, работещи по проект "Твоят час" на МОН, отбелязаха 2 април - международния ден на книгата. Те гостуваха на малчуганите от ПГ, като ги потопиха в чудния свят на приказките. По инициатива "Деца четат на деца" те прочетоха на своите малки приятели приказките - "Малката русалка", Котаракът с чизми", "Пепеляшка", "Трите прасенца" и "Хитър Петър".Любовта към четенето е от изключителна важност, когато става въпросза по-нататъшнта реализация и развитие, както и за пълноценното им вписване в средата, в която живеят.
 
 
 
 
02.04.2017    Международен ден на детската книга                                                        

           Учениците от вторите класове харесаха, прочетоха и илюстрираха любими приказки.
Във фоайето на училището те оформиха изложба, в която представиха богатството на детските приказки и любовта си към приказния свят.
Поканиха посетителите на изложбата - "Да съчиним заедно приказка, като всеки допише продължение с по едно две изречения върху лиса.
Каква ли приказка ще се получи?
 
 
 
          28.02.2017     Състезание в чест на 3 март                                                                     
     
  Традиционно, всяка година се провежда състезание между учениците от 6 клас посветено на 3 март .
Тази година състезанието се проведе на два етапа. Първи етап от петте шести класа бяха излъчени три отбора за втория етап. Това бяха отборите на 6а, 6б и 6 в клас. След решаване на четири задачи, журито съставено от г-н Точевски - директор на училището, г-жа Траилова - зам. директор и г-жа Петкова - учител по история, определи за победител отбора на 6 в. второ и трето място заеха съответно 6 а и 6б.  Всички съученици подкрепяха отбора си с бурни аплодисменти.

 
 
 
 
          22.02.2017     Срещу тормоза в училище                                                                       
     
  Всяка последна сряда на месец февруари е Ден на розовата фланелка. На този ден децата в много училища по света и у нас решават да се обличат в розово, за да кажат "Не на насилието в училище". У нас този ден се отбелязва за трета поредна година.
  Насилието в учебните заведения е на второ място, след това в семейната среда. У нас над 100 училища официално подкрепят инициативата.
  Денят има и своя история. През 2007 година един ученик  в Канада отива на училище с розово поло. Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от свои съученици. За да го подкрепят, на следващия ден негови съученици събират 50 розови тениски и ги раздават в училището.
  Оттогава последната сряда на февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.
  Учениците от нашето училище също се включиха в инициативата. Беше представена презентация пред учениците, обясняваща какво е насилие. Проведоха се трениниги, беседи на които се разискваше темата и се посочиха добрите примери за общуване между учениците. 

 
 
 
 
  17.02.2017  ТиЖив си в сърцата ни, Апостоле!                                                                                                  
     На 19 февруари  се навършват 144 години от смъртта на най-святата личност в българската история,която с гордост наричаме Апостолът на свободата!
     Учениците от 3“в“ и 3“б“ клас  подготвиха кратка програма, с която показаха, че Левски в техните сърца и очи е  велик и безсмъртен, символ на смелост  и пример за всеки от тях.
     На тържеството бяха поканени всички техни съученици от третите класове, както и родители, които изпълниха  фо айето.
    Децата от подготвителната група също пристигнаха за тържеството, за да узнаят кой е оня синеок герой, пред който се прекланя цял един народ.
    С нетърпение се очакваха и резултатите от обявените преди месец конкурси – за най-добра рисунка „Аз рисувам Левски“ и за най-добър проект - „Жив си в сърцата ни ,Апостоле!“ .
Проектите и рисунките на третокласниците украсяват фоайето на втория етаж и пред тях ежедневно се спират учениците от училището,за да научат или припомнят делото на великият българин.
  Четвъртокласниците също подготвиха свои проекти и украсиха коридорите и класните стаи.
Господин Точевски-директор на училището награди с грамоти най-добрите творби ,както и най-активните участници в двата конкурса ,а именно 3“б“ и 3“в“ клас.


 
 
Назад към съдържанието | Назад към главното меню